
Table of Contents
Toggleحمل و نقل همواره به عنوان یکی از بخش های مهم هر کشور محسوب می شود. تامین سوخت وسایل حمل و نقل یکی از دغدغه های اصلی کشورهای توسه یافته و در حال توسعه می باشد. یکی از راهکارهای موجود استفاده از حمل و نقل سبز می باشد. در این مقاله به بررسی حمل و نقل سبز، مزایا، چالشها و نقش بیوگاز در آینده این صنعت میپردازیم.
حمل و نقل به فرآیند جابجایی افراد و کالاها از یک نقطه به نقطه دیگر گفته میشود. این فرآیند میتواند از طریق وسایل مختلفی مانند خودرو، قطار، هواپیما و کشتی انجام شود.
توسعه حمل و نقل همواره یکی از دغدغه های اصلی کشورهای مختلف می باشد. از این رو همه کشورها سعی دارند شرایط حمل و نقل را در کشورهای خود بهبود ببخشند.
وسیلههای حمل و نقل شامل انواع خودروهای شخصی، وسایل نقلیه عمومی، هواپیماها، کشتیها و دوچرخهها هستند که بسته به نیاز و موقعیت جغرافیایی مورد استفاده قرار میگیرند.
حمل و نقل به طور کلی به پنج دسته تقسیم بندی می شود که شامل حمل و نقل زمینی(خودروهای شخصی و عمومی)، حمل و نقل دریایی(کشتی های مسافربری و باربری)، حمل و نقل هوایی(هواپیماها و پهبادها)، حمل و نقل ریلی(قطارهای مسافربری و باری)، حمل و نقل لوله ای(جا به جایی مایعات و گازها) و حمل و نقل فضایی(ماهواره ها و فضاپیماها) می باشند.
هر نوع حمل و نقلی که به محیط زیست آسیب وارد نکند و از طرفی بر محیط زیست تاثیر منفی نگذارد، حمل و نقل سبز نامیده می شود. حمل و نقل سبز باعث کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی های محیط زیست می شود.
در سال های اخیر با افزایش قیمت حامل های سوخت و کاهش منابع آن ها، شاهد تلاش دولت ها برای استفاده مردم از وسایل حمل و نقل سبز می باشیم.
در کشور عزیزمان ایران نیز واردات خودروهای برقی، اسکوترهای برقی و استفاده از اتوبوس های برقی در دستورکار دولت قرار گرفته است و هم اکنون شاهد افزایش ساخت و واردات وسایل حمل و نقل سبز هستیم.
همانطور که در بالا گفته شد، از ویژگی های اصلی استفاده از حمل و نقل سبز می توان به کاهش آلایندگی هوا نام برد. کاهش آلایندگی هوا که در نتیجه باعث افزایش سلامت عمومی جامعه می شود، می تواند در نهایت باعث کاهش هزینه های درمان و خسارت های ناشی از آلودگی هوا(مانند تعطیلی های زیاد در کشور) شود.
از طرفی با توجه به افزایش گازهای گلخانه ای استفاده از حمل و نقل سبز امری حتمی و ضروری می باشد. حمل و نقل سبز همچنین می تواند باعث کاهش هزینه های مردم و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی شود.
در سال اخیر تعداد روزهای زیادی به ویژه در کلان شهرهای تهران، مشهد، اصفهان و تبریز به خاطر آلایندگی هوا تعطیل بودند. حمل و نقل سبز یکی از راهکارهای مفید و موثر برای کاهش این تعطیلی ها و جلوگیری از خسارت های احتمالی به کشور می باشد.
استفاده از خودروهای برقی و وسایل حمل و نقل سبز نیاز به زیرساخت هایی دارد. اولین زیرساخت مهمی که باید وجود داشته باشد، احداث استگاه های شارژ خودروها و وسایل حمل و نقل برقی است. با توجه به رشد روز افزون خودروهای برقی در کشور شاهد افزایش ایستگاه های شارژ برقی هستیم به طوریکه هم اکنون بیش از ۱۰۰ ایستگاه شارژ برقی ایجاد شده است.
استفاده ناوگان حمل و نقل عمومی از خودروها و اتوبوس های برقی می تواند زمینه ساز ایجاد تحول در صنعت حمل و نقل باشد. در سال های اخیر علاوه بر واردات خودروهای برقی، شرکت های ایرانی نیز تلاش کرده اند خودروهای هیبرید و برقی بسازند تا بتوانند نقش موثری در این تحولات داشته باشند.
ایجاد مسیرهای ویژه دوچرخه های برقی، ایجاد مسیرهای ویژه وسایل برقی، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه حمل و نقل سبز، افزایش شرکت های فعال در این حوزه و ساده سازی فرآیند مجوزهای این حوزه می تواند گامی موثر در ایجاد زیرساخت های حمل و نقل سبز باشد.
بیوگاز به عنوان یک انرژی تجدیدپذیر می تواند جایگزین مناسبی برای سوخت های فسیلی باشد. از طرف دیگر حمل و نقل سبز یکی از راهکارهای اصلی کاهش آلایندگی های محیط زیست است.
بیوگاز از تجزیه مواد آلی ایجاد می شود و آلایندگی کمتری نسبت به سوخت های فسیلی(بنزین و گازوئیل) دارد.
پیشنهاد مطالعه: ۵ حقیقت شگفت انگیز در مورد بیوگاز
استفاده از بیوگاز به عنوان یک سوخت پاک می تواند باعث کاهش آلایندگی های محیط زیست شود. در نتیجه استفاده از بیوگاز در حمل و نقل سبز می تواند تاثیر به سزایی در کاهش هزینه ها و کاهش سرانه مصرف سوخت کشور داشته باشد.
از طرفی زمانی که هزینه های سوخت کاهش پیدا کند، هزینه حمل و نقل نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
از کل انرژی مصرفی در جهان حدود ۸۲ درصد را سوخت های فسیلی شکل داده اند. چین و آمریکا تقریبی نیمی از سوخت های فسیلی را مصرف می کنند. طبق گزارشهای جهانی، در سال ۲۰۲۳ فقط به میزان ۰.۵ درصد این میزان کاهش پیدا کرده است که اصلا نمی تواند خبر خوبی برای محیط زیست و سلامت مردم باشد. در این رده بندی ایران در رتبه ۶ در استفاده از این سوخت ها قرار دارد. افزایش تعداد وسایل نقلیه برقی و استفاده از سوختهای پایدار مانند بیوگاز میتواند این رقم را کاهش دهد.
با توجه به مشکلاتی که بیان شد و از طرفی مزیت های استفاده از حمل و نقل سبز انتظار می رود در سال ۲۰۳۰ شاهد رشد چشمگیر استفاده از حمل و نقل سبز در جهان باشیم. از طرفی بیوگاز به عنوان یک انرژی تجدیدپذیر می تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد.
در نتیجه حمل و نقل سبز به عنوان یک نیاز ضروری به ویژه در سال های آینده می باشد. استفاده از بیوگاز و دیگر فناوری های مشابه می تواند نقش بسیار موثری در کاهش هزینه ها، کاهش سرانه سوخت، کاهش آلایندگی ها و حفظ محیط زیست در سال ۲۰۳۰ داشته باشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی استفاده از بیوگاز می توانید با همکاران ما در معتبرترین وبسایت بیوگاز کشور (newgas.ir) در ارتباط باشید.