انرژی دریایی چیست؟

انرژی دریایی چیست؟

انرژی دریایی چیست؟

انرژی‌هایی در دنیا وجود دارند که با نام انرژی تجدیدپذیر می‌شناسیمشان. انرژی دریایی یکی از انواع آن است که نسبت به دیگر انرژی‌ها پاک‌تر و پر ظرفیت‌تر به شمار می‌رود. به همین دلیل اکثر جوامع در تلاش هستند تا بتوانند از این انرژی برای دستاوردهای خود استفاده کنند. شاید از خود بپرسید منشاء انرژی دریایی از کجاست؟ جواب راحت است منشاء انرژی دریایی همانند دیگر انرژی‌های تجدیدپذیر خورشید است. در ادامه شما را با جزئیات بیشتری از انرژی دریایی و انواع منبع آن آشنا می‌کنیم. برای خواندن مقالات مختلف در زمینه بیوگاز می‌توانید از طریق همین صفحه اقدام کنید.

منبع انرژی های قابل استحصال از دریا

انرژی‌های متنوعی را می‌توان از دریا بدست آورد که در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار داده‌ایم.

  1. امواج

انرژی امواج از تاثیری که باد بر سطح دریا می‌گذارد ایجاد می‌شود. منشاء انرژی باد نیز خورشید است. همانطور که ذکر کردیم منشاء انرژی‌های تجدید پذیر جهان خورشید است. با این اوصاف باد نیز نوعی انرژی تجدیدپذیر است. انرژی امواج را باید از مناطق خاصی استخراج کرد. اگر قرار است نیروگاهی احداث شود، بهتر است در منطقه‌ای که بلندترین موج را دارد قرار گیرد. به طور کلی امواج نامنظم دارای فرکانس پایین هستند و به صورت نوسانی عمل می‌کنند. مناطقی دارای امواج بلند هستند که بادخیز باشند. این نوع مکان‌ها را می‌توان در عرض جغرافیایی ۴۰ الی ۶۰، حاشیه ساحل، تنگه‌های باریک و حتی مناطق خشکی که در نزدیکی دریا هستند یافت. فرایندی که طی آن انرژی امواج را استخراج و به انرژی‌های دیگر تبدیل می‌کنند به وسیله واسطه‌هایی صورت می‌گیرد و باعث ایجاد انرژی الکتریکی می‌شود.

  1. انرژی جزر و مد

انرژی جزر و مد که از انواع انرژی دریایی است توسط سدهای مهارکننده هیدرولیکی بدست می‌ایند. نحوه عملکرد آن به این صورت است که آب در سدها به دام افتاده و مخازن تعبیه شده پر می‌شوند. بعد از اینکه آب به سمت پایین حرکت کرد تراز آب کاهشی می‌شود و آب از دریچه سد خارج می‌شود. این فرایند در نهایت منجر به چرخش توربین‌ها و تولید برق می‌شود. این نوع استحصال از انرژی جزر و مد رایج‌تر از هنگامی است که آب در بالاترین تراز و سد در بیشترین ظرفیت خود قرار دارد. تولید انرژی جزر و مدی نیازمند تخصص و مهارت افراد حرفه‌ای است تا بتوانند روش‌هایی بسیار کاربردی این اقدام را انجام دهند و از طرفی باعث گسترش و رونق کاربرد تجاری آن شوند.

  1. انرژی جریانات دریایی

انرژی جریانات دریایی نسبت به دیگر انرژی‌ها جدیدتر بوده و کمتر به آن پرداخته شده است. به همین دلیل اطلاعات چندانی از آن در دست نیست. برای استفاده از این نوع انرژی توربین‌هایی را احداث می‌کنند که شباهت زیادی به توربین‌های بادی دارد. نحوه عمل آن به این صورت است که جریان آب پره‌های این توربین را حرکت می‌دهد. بهترین منطقه نصب توربین‌ها مناطقی با جزر و مد بالا یا مناطی دارای جریانات پایدار دریایی است.

  1. انرژی حاصل از اختلاف گرمایی

در نیر.گاه‌های دریایی اختلافی که میان سطح و عمق دریا وجود دارند را اندازه‌گیری می‌کنند و به واسطه آن نوع چشمه سرد و گرم و سیکل حرارتی باد ایجاد می‌کنند. فرایندی که در این میان صورت می‌گیرد در نهایت باعث تولید انرژی الکتریکی و مکانیکی می‌شود.

  1. انرژی حاصل از چگالی

انرژی حاصل از چگالی یا شوری آب در نهایت منجر به تولید الکتریسیته می‌شود که از فشار ایجاد شده توسط اختلاف چگالی همراه با لایه بندی آب دریا به وجود می‌آید.

مزایای استفاده انرژی دریایی

همانطور که ذکر کردیم انرژی دریایی منبعی عالی برای بدست آوردن انرژی‌های ضروری و مورد استفاده جوامع مختلف است. از آنجایی که این نوع انرژی پاک و تجدیدپذیر است دارای مزایا و شکفتی‌های فوق‌العاده‌ای است از این رو نقش بسیار پررنگی در دستاوردهای جامعه دارد. از جمله مزایای استفاده از انرژی دریایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • انرژی دریایی نوعی انرژی کاملا پاک است که انرژی مهمی مانند انرژی برق را صرفا با جریان سیالات به وجود می‌اورد. و همین موضوع باعث صرفه جویی در هزینه می‌شود.
  • دارای انعطاف بوده این نوع نیروگاه‌ها را در نزدیکی مکان‌هایی که به انرژی برق نیاز دارند تاسیس می‌کنند. برای انتقال آن از خطوط کوتاه استفاده می‌کنند. شبکه‌های انتقال دارای اطمینان و انعطاف پذیری بسیار مناسبی هستند.
  • به واسطه تاسیس نیروگاه‌های دریایی می‌توانید در بسیاری از عنوان‌های شغلی مانند مهندس بوم شناسی، علوم زیست محیطی و غیره ایجاد شغل کرد.
  • نیروگاه‌های دریایی توانایی رشد اقتصادی عالی دارند.
  • باعث تولید انرژی‌های تجدیدپذیر برای مکان‌های دورافتاده می‌شود. از طرفی در این نوع جوامع می‌توان ایجاد شغل کرد و راهی برای گذران زندگی افراد است.

انرژی دریایی

معایب انرژی دریایی

انرژی دریایی علاوه بر مزیت‌های چشمگیر از برخی معایب نیز برخوردار است که جهت آشنایی شما با این معایب در ادامه به شرح آن‌ها پرداخته‌ایم.

  • بالا بودن هزینه ساخت ژنراتور جهت استفاده از انرژی امواج دریایی.
  • امکان انتقال جریان برق به درون آب و ایجاد خطرات جانی.
  • امکان تاثیرگذاری منفی توربین‌های دریایی بر محیط زیست.
  • امکان اختلال در کار ماهیگیران.
  • نصب نیروگاه‌های دریایی با چالش‌ها فنی مختلفی روبرو است.

حداکثر پتانسیل انرژی دریایی

منابع انرژی دریایی متنوع هستند و پتانسیل هرکدام به شرح زیر است:

  • انرژی جزر و مد: ۳۰۰ تراوات ساعت در سال
  • انرژی جریانات دریایی: ۸۰۰ تراوات ساعت در سال
  • انرژی اختلاف گرمایی: ۱۰۰۰۰ تراوات ساعت در سال
  • انرژی امواج دریایی: ۸۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ تراوات ساعت در سال
  • انرژی اختلاف چگالی: ۲۰۰۰ تراوات ساعت  در سال 

انرزی دریایی

جمع بندی

با اتمام سوخت‌های فسیلی و معایب بسیاری که به خود اختصاص داده‌اند، سوخت‌های تجدیدپذیر بهترین منبع جایگزین جهت تامین انواع انرژی مورد نیاز جوامع هستند. انرژی دریایی یکی از بهترین انرژی‌ها تجدید پذیر است که انواع انرژی امواج، اختلاف چگالی، اختلاف گرمایی، جزر و مد و غیره را می‌توان از آن بدست آورد. توجه داشته باشید که انرژی‌های تجدیدپذیر نیس دارای معایب خاص خود هستند. قرار نیست تماما بی نقص باشند بلکه این مزایای ارزشمند آن‌هاست که نقش پررنگی به این نوع انرژی‌ها در زندگی داده است. مجموعه سامان انرژی گستر پویای شرق در تلاش است تا با تاسیس نیروگاه‌های مختلف به تولید انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر کمک کند. جهت مطالعه بیشتر در خصوص این نوع مقالات می‌توانید از طریق همین صفحه اقدام کنید.

پیشنهاد مطالعه: نیروگاه برق آبی

آخرین اخبار

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.