انرژیهایی در دنیا وجود دارند که با نام انرژی تجدیدپذیر میشناسیمشان. انرژی دریایی یکی از انواع آن است که نسبت به دیگر انرژیها پاکتر و پر ظرفیتتر به شمار میرود. به همین دلیل اکثر جوامع در تلاش هستند تا بتوانند از این انرژی برای دستاوردهای خود استفاده کنند. شاید از خود بپرسید منشاء انرژی دریایی از کجاست؟ جواب راحت است منشاء انرژی دریایی همانند دیگر انرژیهای تجدیدپذیر خورشید است. در ادامه شما را با جزئیات بیشتری از انرژی دریایی و انواع منبع آن آشنا میکنیم. برای خواندن مقالات مختلف در زمینه بیوگاز میتوانید از طریق همین صفحه اقدام کنید.
انرژیهای متنوعی را میتوان از دریا بدست آورد که در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار دادهایم.
انرژی امواج از تاثیری که باد بر سطح دریا میگذارد ایجاد میشود. منشاء انرژی باد نیز خورشید است. همانطور که ذکر کردیم منشاء انرژیهای تجدید پذیر جهان خورشید است. با این اوصاف باد نیز نوعی انرژی تجدیدپذیر است. انرژی امواج را باید از مناطق خاصی استخراج کرد. اگر قرار است نیروگاهی احداث شود، بهتر است در منطقهای که بلندترین موج را دارد قرار گیرد. به طور کلی امواج نامنظم دارای فرکانس پایین هستند و به صورت نوسانی عمل میکنند. مناطقی دارای امواج بلند هستند که بادخیز باشند. این نوع مکانها را میتوان در عرض جغرافیایی ۴۰ الی ۶۰، حاشیه ساحل، تنگههای باریک و حتی مناطق خشکی که در نزدیکی دریا هستند یافت. فرایندی که طی آن انرژی امواج را استخراج و به انرژیهای دیگر تبدیل میکنند به وسیله واسطههایی صورت میگیرد و باعث ایجاد انرژی الکتریکی میشود.
انرژی جزر و مد که از انواع انرژی دریایی است توسط سدهای مهارکننده هیدرولیکی بدست میایند. نحوه عملکرد آن به این صورت است که آب در سدها به دام افتاده و مخازن تعبیه شده پر میشوند. بعد از اینکه آب به سمت پایین حرکت کرد تراز آب کاهشی میشود و آب از دریچه سد خارج میشود. این فرایند در نهایت منجر به چرخش توربینها و تولید برق میشود. این نوع استحصال از انرژی جزر و مد رایجتر از هنگامی است که آب در بالاترین تراز و سد در بیشترین ظرفیت خود قرار دارد. تولید انرژی جزر و مدی نیازمند تخصص و مهارت افراد حرفهای است تا بتوانند روشهایی بسیار کاربردی این اقدام را انجام دهند و از طرفی باعث گسترش و رونق کاربرد تجاری آن شوند.
انرژی جریانات دریایی نسبت به دیگر انرژیها جدیدتر بوده و کمتر به آن پرداخته شده است. به همین دلیل اطلاعات چندانی از آن در دست نیست. برای استفاده از این نوع انرژی توربینهایی را احداث میکنند که شباهت زیادی به توربینهای بادی دارد. نحوه عمل آن به این صورت است که جریان آب پرههای این توربین را حرکت میدهد. بهترین منطقه نصب توربینها مناطقی با جزر و مد بالا یا مناطی دارای جریانات پایدار دریایی است.
در نیر.گاههای دریایی اختلافی که میان سطح و عمق دریا وجود دارند را اندازهگیری میکنند و به واسطه آن نوع چشمه سرد و گرم و سیکل حرارتی باد ایجاد میکنند. فرایندی که در این میان صورت میگیرد در نهایت باعث تولید انرژی الکتریکی و مکانیکی میشود.
انرژی حاصل از چگالی یا شوری آب در نهایت منجر به تولید الکتریسیته میشود که از فشار ایجاد شده توسط اختلاف چگالی همراه با لایه بندی آب دریا به وجود میآید.
همانطور که ذکر کردیم انرژی دریایی منبعی عالی برای بدست آوردن انرژیهای ضروری و مورد استفاده جوامع مختلف است. از آنجایی که این نوع انرژی پاک و تجدیدپذیر است دارای مزایا و شکفتیهای فوقالعادهای است از این رو نقش بسیار پررنگی در دستاوردهای جامعه دارد. از جمله مزایای استفاده از انرژی دریایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
انرژی دریایی علاوه بر مزیتهای چشمگیر از برخی معایب نیز برخوردار است که جهت آشنایی شما با این معایب در ادامه به شرح آنها پرداختهایم.
منابع انرژی دریایی متنوع هستند و پتانسیل هرکدام به شرح زیر است:
با اتمام سوختهای فسیلی و معایب بسیاری که به خود اختصاص دادهاند، سوختهای تجدیدپذیر بهترین منبع جایگزین جهت تامین انواع انرژی مورد نیاز جوامع هستند. انرژی دریایی یکی از بهترین انرژیها تجدید پذیر است که انواع انرژی امواج، اختلاف چگالی، اختلاف گرمایی، جزر و مد و غیره را میتوان از آن بدست آورد. توجه داشته باشید که انرژیهای تجدیدپذیر نیس دارای معایب خاص خود هستند. قرار نیست تماما بی نقص باشند بلکه این مزایای ارزشمند آنهاست که نقش پررنگی به این نوع انرژیها در زندگی داده است. مجموعه سامان انرژی گستر پویای شرق در تلاش است تا با تاسیس نیروگاههای مختلف به تولید انرژیهای پاک و تجدیدپذیر کمک کند. جهت مطالعه بیشتر در خصوص این نوع مقالات میتوانید از طریق همین صفحه اقدام کنید.
پیشنهاد مطالعه: نیروگاه برق آبی